Waarom Ruik ik mijn Parfum Niet meer

februari 15, 2024 by Mia de Graaf with 0 comments

Waarom Ruik ik mijn Parfum Niet meer?


Heb je je ooit afgevraagd, “Waarom ruik ik mijn parfum niet?” Het is een veel gestelde vraag bij parfum liefhebbers.  

Wanneer we ons parfum opspuiten, verwachten we allemaal die heerlijke geur te ruiken die we zo zorgvuldig hebben uitgekozen. Maar soms lijkt het alsof de geur gewoonweg niet aanwezig is, zelfs na meerdere sprays. Dit kan frustrerend zijn en ons afvragen waarom we ons parfum niet kunnen ruiken. In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en enkele mogelijke redenen bespreken.

Waarom kan ik mijn eigen parfum niet ruiken?

1.  Olfactorische Vermoeidheid

Het kan zijn dat je moeite kunt hebben om je parfum te ruiken, door olfactorische vermoeidheid. Dit gebeurt wanneer je neus minder goed kan ruiken na langdurig aan dezelfde geur te zijn blootgesteld. Net zoals je ogen moeten wennen aan zwak licht en je smaakpapillen minder gevoelig worden na het eten van pittig voedsel, kan je reukzin tijdelijk minder worden wanneer je een geur lang ruikt en je neus went aan de geur, en dus ook bij parfum.

Volgens wikiparfum.com is het waarschijnlijk zo dat wanneer je je eigen parfum niet meer ruikt, je neus gewend is geraakt aan de geur van het parfum. Hierdoor denkt ons brein dat deze geur bij onszelf hoort als we deze te vaak ruiken (zelfs bij onaangename geuren). Ons brein laat het lijken alsof geuren zijn verdwenen, terwijl geurmoleculen nog steeds aanwezig zijn, door een mechanisme dat noodzakelijke informatie filtert.

 

2. De Omgeving

Veel andere dingen om je heen kunnen ook invloed hebben, hoe goed je je parfum zal ruiken. Zoals vochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit kunnen invloed hebben op hoe een geur zich gedraagt en hoe snel het verdwijnt.

In een droge of warme omgeving kan parfum bijvoorbeeld sneller verdampen, waardoor ze minder opvallen. Op dezelfde manier kan een sterke geur in een dichte omgeving, overheersen en sterker overkomen.

 

3. Je Eigen Huid

Je eigen unieke huid chemie heeft ook veel invloed hoe een parfum op jou ruikt. De pH-balans van je huid, de natuurlijke oliën en hoe vochtig je huid is, kunnen invloed hebben op hoe een parfum ruikt wanneer je het gebruikt.

Meestal is het zo dat hoe vetter je huid is, hoe langer het blijft ruiken. Ook kunnen hormonale veranderingen bij vrouwen en huidverzorgingsproducten invloed hebben hoe een parfum op jouw  huid blijft ruiken.

 

4. Kwaliteit van het Parfum

De kwaliteit en concentratie van het parfum dat je gebruikt bepaalt natuurlijk ook hoe goed je een parfum ruikt. Luxe en duurdere parfums met een hogere concentratie van geurolie blijven over het algemeen langer ruiken dan alternatieven. Er is ook een groot verschil tussen Parfum en eau de toilette, parfum blijft meestal langer hanger.

Ook hebben de ingrediënten die gebruikt worden om het parfum te maken, invloed hebben op hoe lang het ruikt en hoe het ruikt.

 

5. Parfum aanbrengen

Nog een belangrijke reden is hoe je je parfum opspuit, ook dit heeft invloed op hoe lang je parfum blijft zitten. Door te veel op te spuiten of  op de verkeerde plekken, kan parfum een overweldigende of ongelijkmatige geur geven.

Het best is om parfum op te spuiten op pulse punten zoals je polsen, nek en achter je oren, en juist niet je polsen te wrijven, aangezien dit de geurmoleculen kan verpletteren.

 

6. Psychologische Factoren

Tot slot kunnen psychologische factoren zoals stress, vermoeidheid en stemming invloed hebben op je perceptie van geur. Wanneer je bijvoorbeeld gestrest of vermoeid bent, kunnen je zintuigen worden gedempt. Dit maakt het lastiger om lichte geuren te ruiken.

Aan de andere kant kan een goede stemming of ontspanning ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor geuren, waardoor je ze beter ruikt en meer van je parfum zal genieten.

 

 

Tips om je parfum beter te ruiken

Als je merkt dat je moeite hebt om je eigen parfum te ruiken,  probeer dan de volgende tips:

Spray het op schone huid – Zorg ervoor dat je huid schoon en gehydrateerd is voordat je parfum aanbrengt. Dit helpt de geur beter te absorberen en langer te blijven hangen.

Doe het op je polsen, nek en achter je oren – Breng het parfum aan op specifieke pulse punten van je lichaam, zoals de polsen, de nek en achter de oren. Deze plekken zijn warmer en helpen de geur gelijkmatig te verspreiden.

Wrijf niet na het aanbrengen –  Nadat je het parfum hebt aangebracht, vermijd het wrijven van je polsen. Wrijven kan de geurmoleculen breken en de geur verzwakken. Zo heb je meer kans dat je je parfum de hele dag blijft ruiken.

Bewaar het op een koele plek – Bewaar je parfum op een koele, donkere plek, zoals een kast of lade. Warmte en licht kunnen de kwaliteit van het parfum aantasten, waardoor de geur kan vervagen.

Probeer verschillende parfums – Misschien wel de belangrijkste tip! Probeer regelmatig van parfum te wisselen om je neus fris te houden en dat je niet aan één geur went. Zo kan je ook lekker nieuwe dames geuren ontdekken.


Image source:Freepik

Laat Commentaar

Author Bio

Mia de Graaf

Mia de Graaf, onze getalenteerde schrijfster bij Parfum Vergelijken, betovert met woorden en brengt geuren tot leven. Met passie en diepgaande kennis onthult ze de nieuwste damesgeuren en de scherpste prijzen.
Mia inspireert en helpt om de perfecte geur te vinden. Haar stijl en passie maken haar een unieke aanvulling op ons team.